top of page

Een financiële injectie

De maand februari heeft ons weer voor bijzondere verrassingen gesteld. Warme dagen, waarop we in ons t-shirtje liepen te puffen bij 15 tot 18 graden in de zon, afgewisseld met sneeuw en stevige vorst. Liepen we begin van de maand nog tot onze enkels door het water op sommige plekken, een week later konden we daar bij wijze van spreken op schaatsen. ’t Is wonderlijk wat de natuur allemaal voor ons in petto heeft.


Door al dat gekke weer hebben we in de boomgaard niet heel veel kunnen doen en dat kwam misschien wel goed uit ook, want we zijn met het team direct na de vorst bij een nieuw project, de Heerlijk Bosgaard op landgoed Grootstal, gaan planten. Dit is een zusterproject met een voedselbosgaard in rijen aan de zuidkant van Nijmegen.

Het doel van onze coöperatie is om meerdere voedselbossen rondom de stad te realiseren. Dus nummer twee is nu ook van start.


Terug naar de Waalgaard. Daar is de nieuwe aanplant van afgelopen winter aan het uitbotten. Hier en daar verschijnen kleine blaadjes aan de frambozenstuikjes, zie je de bladknoppen bij de appel- en pruimenbomen dikker worden en ontluiken de vroege voorjaarskruiden. We zijn er nog niet zeker van of de nieuwe bomen en planten alle ontberingen hebben overleefd, maar op het eerste gezicht ziet het er niet slecht uit.


De overgebleven rijen met perenbomen staan vol bloemknoppen, terwijl we nog volop aan het snoeien zijn. Man oh man, wat een werk! Gelukkig zijn er steeds weer vrijwilligers bereid om ons hierbij te ondersteunen, zodat de klus gestaag vordert.


Nieuwtjes


Adopteer een perenboom

Alle uitgegraven perenbomen hebben een nieuw thuis gevonden, met dank aan onze collega Joris, die zich een slag in de rondte heeft gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De bestellingen die nu nog binnenrollen worden in het komend najaar uitgeleverd.


Nieuwe collega

Per 1 februari hebben we een nieuwe collega: Jonah Lardinois. Jonah gaat de medewerkers op de werkervaringsplekken professioneel begeleiden en daarmee de kwaliteit van begeleiding voor onze mensen borgen. Door alle drukte kwamen we daar zelf steeds minder aan toe. Hij stelt zich binnenkort voor.


Financiële steun

De boomgaard zal er in de komende jaren veel kleuriger uitzien dan voorheen. Dat komt door een subsidie uit het Omgevingsfonds Centrale Gelderland, daar kunnen we bloemzaden voor kopen. We kiezen meerjarige bloemen die zowel goed zijn voor insecten als voor het binden van stikstof ten behoeve van de bomen. Mede door deze bijdrage kunnen we een informatief bord maken, waarop passanten kunnen lezen wat we aan het doen zijn. Er komt een vrij in te vullen deel, waarop we regelmatig iets gaan delen over de ontwikkeling van de biodiversiteit in de Waalgaard. Met dank aan ENGIE.

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page