top of page

Notenman wordt lid coöperatie

Bijgewerkt op: 14 feb. 2023

Als ik het over ons nieuwe coöperatie lid Ton Baltissen heb, noem ik hem meestal dé notenman van Nederland. Hij is oprichter en voorzitter van de Nederlandse Notenvereniging en zorgt al meer dan tien jaar voor kennisontwikkeling over notenteelt in Nederland. Gedurende die tijd werkte hij bij landbouwuniversiteit Wageningen and Research, bij Praktijk Onderzoek Bloembollen, boomkwekerij en fruit. Vanuit die achtergrond raakte Ton geïnteresseerd in voedselbossen. Hij is in 2022 lid geworden van coöperatie Arbres ua en daarmee mede-eigenaar van de Waalgaard.


Realistische aanpak

“Geïnteresseerd, maar ook weleens geagiteerd”, vertelt hij desgevraagd. “De verhalen over ‘een nieuw landbouw waar je niks aan hoeft te doen’ bezorgde me weleens kromme tenen. Dus toen we met een vriendengroep op excursie gingen naar de Waalgaard, was ik toch wel verrast door de realistische aanpak van het Arbres-team.

Er is nagedacht over een verdienmodel, de aanpak met de werkervaringsplekken vond ik helder. De betrokkenheid van een fruitteeltvoorlichter gaf mij ook een indruk van realisme. Al die factoren bij elkaar maakte dat ik zei: OK, ik word ook lid. Ik wil graag in de keuken kijken en de vragen die ik heb bij het verdienmodel van dichtbij beantwoord zien.

Experimenteren met registratiesysteem

Ton draagt graag zijn steentje bij aan de projecten van Arbres. Afgelopen jaar lanceerde hij het registratiesysteem BOOM (voor meer informatie zie www.notenteelt.com/shop ), daarmee kunnen teelten van bomen en struiken vastgelegd worden in een GIS-systeem gecombineerd met een database. Het programma is tevens geschikt voor voedselbossen. Een van onze deelnemers aan een werkervaringsplek krijgt de mogelijkheid van Ton om met het programma te experimenteren. Een prachtige win-win-situatie.

159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page