top of page

Wespspin gesignaleerd

Tom en ik, Heleen, houden ons bezig met biodiversiteit in de Waalgaard en op Grootstal. We doen elk jaar verschillende tellingen van wilde planten en insecten.

Toen we in januari 2022 rondliepen op het terrein van Grootstal voor een plantentelling kwamen we overal licht bruine bolletjes tegen zo groot als een golfbal die aan grassen hingen. Ook op de Waalgaard kwamen we een enkele bolletjes tegen. Het bleken ei cocons van de wespspin te zijn. Een cocon bevat honderden eitjes en wordt door het vrouwtje bewaakt tot ze sterft. Ongeveer een maand nadat de cocon is gesponnen komen de jonge spinnetjes uit het ei, maar verlaten de cocon pas in maart van het volgende jaar. Oorspronkelijk komt de wespspin uit het Middellandse zeegebied, maar heeft zich door warmere zomers naar het noorden verspreid tot in Noorwegen. Hij wás vrij zeldzaam in Nederland, is pas in 1980 naar ons land gekomen. Nu komt hij vooral voor in het Zuiden en Oosten van ons land.


Dat belooft dus wat voor dit voorjaar en de zomer: schrik niet, de vrouwtjesspin ziet er gevaarlijker uit dan ze is. De spin kan niet steken en de beet is ongevaarlijk voor mensen. Als je meer wilt weten over onze tellingen, lees dan ook de twee voorafgaande blogs!




260 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page