Aanplanten van bomen met kluit
​
Hoe plant ik een boom met kluit?
Een boom dient men te planten en niet te begraven.
De natuur is gericht op groei en overleven, dus een boom zal heel gemotiveerd zijn om u te verwennen met groei en bloei.
Echter een Eskimo vindt het niet prettig in Tanzania.
Een Hibiscus is niet enthousiast over een zure bosgrond.
De juiste boom op de juiste plek staat garant voor succes.
Voeg daar het vakkundig aanplanten en goed verzorgen bij en het feest kan beginnen.
Stap 1
Graaf een ruim plantgat circa 1/3 groter dan de kluit van de boom zodat de wortels zich ook zijwaarts optimaal kunnen ontwikkelen. Storende lagen in de ondergrond worden door bomen slecht verdragen en zorgen voor groeiremmingen of zelfs uitval.
Spit de bodem van het plantgat goed los om de verticale ontwatering te waarborgen, druk de bodem van het plantgat voorzichtig aan om een teveel aan nazakken te voorkomen.
​
Stap 2
De boom mag uitsluitend als de sapstroom in rust is aan de stam getild worden. Zorg ervoor dat de stam beschermd wordt en dat de boom stabiel hangt. Als de sapstroom op gang gekomen is niet aan de stam maar aan de kluit hijsen of naar het plantgat rollen.
​
Stap 3
Zet de boom op de juiste hoogte in het plantgat en controleer of de boom niet te diep staat. Een boom moet je planten en niet begraven. De boom neemt via de wortels zuurstof op. De bovenkant van de kluit dient 1-2 cm onder of gelijk te zijn aan de rand van het plantgat. Voor bomen in verharding zie onze aanwijzigen in het betreffende thema.
Meestal zal de boom voorzien zijn van een draadkluit. Belangrijk is dat het gaas en jute niet verwijderd mogen worden !!
​
Stap 4
Om het aanslaan en de hergroei te bevorderen is een groeiplaats verbetering aan te bevelen. Meng aanplantgrond door de uitgekomen grond. Aanplantgrond verbetert de structuur, activeert het bodemleven en buffert water wat het aanslaan, de hergroei en de doorgroei bevordert.
​
Stap 5
Vul het plantgat voor 1/3 deel op met het mengsel van de uitgekomen grond/potgrond en verdicht de grond middels het aantrappen met de voet. Zet de boom recht.
​
Stap 6
Vul het plantgat verder aan met de uitgekomen grond en verdicht de grond licht middels aandrukken met de voet. Strooi de plantplaats af met hoogwaardige potgrond of aanplantgrond. Dit stimuleert het bodemleven en geeft voldoende voeding voor het eerste groeiseizoen.
​
Stap 7
Plaats afhankelijk van de locatie van de boom 1 onbehandelde boompaal per boom. Begin altijd met een paal op de kant waar de meeste wind vandaan komt. Doorgaans is dit het Zuid-Westen. Bij voorkeur boompalen gebruiken met een lengte van 1.40-1.60 en deze voor de helft in de grond plaatsen zodat de bomen op kniehoogte vast zitten. Hierdoor kan de boom nog bewegen wat de aanmaak van sterke wortels bevordert. De boomband in een 8 aanbrengen op circa 5 cm beneden de kop van de paal. De paal na 2 groeiseizoenen verwijderen.
​
Stap 8
Door het aanbrengen van een gietrand kan er gericht water worden gegeven. Hierdoor stroomt het water niet af, maar kan het rustig in de kluit zakken.
Na het planten 1 ruime watergift geven, zodat de grond goed aansluit. Zodra de boom bloeit of in blad komt dient u met regelmaat, afhankelijk van de gevallen neerslag, de boom extra water te geven. Het 1e jaar is de boom heel kwetsbaar. Ook na het eerste jaar van aanplant heeft een boom voeding en onderhoud nodig.
SNOEI VAN DE KROON: De kroon dient voor of na het planten, middels snoei te worden uitgedund. schurende takken, dubbele takken, takken die naar binnen wijzen dienen te worden uitgesnoeid. Daarnaast dient u de resterende takken terug te snoeien tot op een oog die naar buiten wijst. Op deze wijze komt er balans in de verhouding boomwortels en kroontakken en kunt u de basis van de kroon voor de komende jaren bepalen.