top of page
WhatsApp Image 2021-08-26 at 10.11.07.jpeg
PHOTO-2024-02-01-16-52-20.jpg

Oogstbericht

Openingstijden:

maandag van 9.00 tot 16.00

dinsdag van 9.00 tot 16.00

donderdag van 9.00 tot 16.00 

vrijdag van 9.00 tot 17.00 

zaterdag van 9.00 tot 17.00 

​

Neem zelf een mesje, een mandje, zakjes en tasjes mee om je oogst in op te bergen. Aan de blauwe vlaggetjes zie je waar er te oogsten is. Op het krijtbord staat wat je kan oogsten. Zie onderaan deze pagina voor instructies. 

​

Als oogstgenoot oogst je alleen voor eigen en vers gebruik. Wil je wat extra oogsten, bijvoorbeeld om in te maken, of om die week voor een grote groep te koken, vraag dit dan eerst. Dit is alleen mogelijk als er een overschot is. Zo delen we samen in schaarste en in overvloed.

​

We vinden het fijn als je te voet of met de fiets komt, parkeren kan op ons terrein op de parkeerplaats. De entree tot de moestuin is bij rij 21. Als je het leuk vindt om mee te werken in de tuin, dan ben je welkom op zaterdagen.

​

Meewerkdag:

Elke tweede zaterdag van de maand is er een meewerkdag. Kom tussen 9.00 en 17.00 even een uurtje of een dagdeel meehelpen! Aankomende meewerkdag is op zaterdag 11 mei

 

Oogstronde:

Elke eerste zaterdag van de maand, om 11.00 en 14.00 organiseren we een korte oogstronde op de Waalgaard (~45 minuten). We bespreken 4-6 planten en kijken hoe je deze het beste kan oogsten en gebruiken. Dit is daarnaast een moment om kennis te delen over het koken met de oogst van de Waalgaard. Eerstvolgende oogst ronde(s): zaterdag 4 mei 11.00 & 14.00

Deze week 

Deze pagina wordt iedere maandag bijgewerkt. 

 

Deze week kan je in de moestuin de volgende groentes oogsten:  

​​​​​

  • Kleine broccoli's

    • de broccoli planten geven nog zijscheuten met kleine bloemknoppen​

    • afsnijden/afbreken onder de bloemknop, of wat lager onder de eerste paar blaadjes

  • Winterpostelein

    • snij ongeveer 5 cm boven de grond af,​

  • Veldsla

    • net boven de grond afsnijden​​​​​

  • ​Laatste winterprei

    • voorzichtig uittrekken, gat dichtmaken

  • Snijbiet (groene, en regenboog)

    • stengels van de plant afdraaien of onder aan afsnijden​

  • Spinazie (winter en voorjaars)

    • bladeren afsnijden of plukken ​

  • Palmkool en boerenkool​

    • Vooral nog bloemen (eetbaar) en nog een klein beetje blad te oogsten

  • Spruitkool

    • Vooral bloemen (eetbaar), en spruitkoolblad.

​

Verder groeien er verschillende kruiden en eetbare bloemen in de moestuin:​​​

  • Tijm

    • breek takjes af​​​​​​​​

  • Salie

  • Bieslook

  • (Platte) peterselie

  • Munt

​

Bloemen voor in de vaas:

  • Koolbloemen (geel; spruitkool, boerenkool, palmkool)

​

Wilde eetbare planten en kruiden oa:

  • Brandnetel

  • Dovenetel

  • Paardenbloem

  • Hondsdraf

  • Kleefkruid

  • Weegbree

  • Zuring

​

Deze week kan je uit het voedselbos oogsten in rij 24 bij de blauwe vlaggetjes:

  • Zwitserse munt 

    • Knip of snijd de toppen voor de rijkste smaak en laat wat groen aan de steel achter​

  • Salie

    • Knip of snijd enkele topjes​

  • Maggieplant

    • Snijd een stukje van een van de zijtakken voor een eerste proefoogst, er volgt meer later​

  • Kleine pimpernel  

    • snijd meerdere takjes en/of bloemen voor in de salade . Zo ziet de pimpernel eruit:

​

kleine pimpernel.jpg

Recept van de week


 

We werken sinds een jaar samen met Marieke en Rachel van de Bosspot. 

Ze plaatsen wekelijks een recept met groente van het seizoen. Je kan bij hen kookworkshops volgen of een maaltijd van het seizoen nuttigen. 

​

 Zie voor recept en meer info: debosspot.nl/recepten

bottom of page