top of page
WhatsApp Image 2021-08-26 at 10.11.07.jpeg
PHOTO-2023-05-08-12-53-03.jpg

Oogstbericht

 

Voor oogstgenoten: 

Je bent van harte welkom op een van de oogstdagen: 

maandag van 9.00 tot 16.00 uur

donderdag van 9.00 tot 16.00 uur 

vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur (vanaf vrijdag 13 oktober 9:00 tot 17:00)  

zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Neem zelf een mesje, een mandje, zakjes en tasjes mee om je oogst in op te bergen. Aan de blauwe vlaggetjes zie je waar er te oogsten is. Op het krijtbord staat wat je kan oogsten. Zie onderaan deze pagina voor instructies. 

Als oogstgenoot oogst je alleen voor eigen en vers gebruik. Wil je wat extra oogsten, bijvoorbeeld om in te maken, of om die week voor een grote groep te koken, vraag dit dan eerst. Dit is alleen mogelijk als er een overschot is. Zo delen we samen in schaarste en in overvloed.

We vinden het fijn als je te voet of met de fiets komt, parkeren kan op ons terrein op de parkeerplaats. De entree tot de moestuin is bij rij 21. Als je het leuk vindt om mee te werken in de tuin, dan ben je welkom op zaterdagen. Stuur dan het liefst vooraf een berichtje naar info@waalgaard.nl, zodat we weten dat je komt.

Deze week 

Deze pagina wordt iedere maandag bijgewerkt.

 

Deze week kan je in de moestuin de volgende groentes oogsten, bij de vlaggetjes:  

​​

  • Knolvenkel

    • Snij bij de grond af​

    • Gebruik je alleen de knol, snij het blad af (zo droogt de knol niet uit)

  • Verse ui/lente-ui 

    • voorzichtig uittrekken, gat dichtmaken​

  • Herfstprei

    • voorzichtig uittrekken, gat dichtmaken

  • Knolselderij

    • snij de knol onder de grond af, met een mesje draai je een rondje om de knol om de wortels af te snijden

  • Snijsla (mix)

    • net boven de grond afsnijden
  • Kropsla (rode)
    • snij aan de grond af​
  • Zomerpostelein​
    • snij of pluk de bladeren en topjes

  • Bieten (rode, gele en rood-witte)

    • oogst alleen grotere bieten

    • draai voorzichtig met loof en al uit de grond, houd eventueel nabij gelegen bietjes vast​

  • Snijbiet

    • stengels van de plant afdraaien of onder aan afsnijden​

  • Raapstelen

    • Boven de grond afsnijden

  • Spinazie

    • bladeren afsnijden of plukken 

  • ​Wortel​

    • ​liggen op de tafel naast het oogstbord​​, of zelf uit de grond trekken

  • Courgette 

    • ​staat er een vlaggetje bij de courgette, dan zijn er nog courgettes om te oogsten​​

    • draai of snij de courgette van de plant

  • Nieuw-Zeelandse spinazie

  • Palmkool en boerenkool

    • Je mag alvast van de grotere planten wat bladeren afbreken, oogst altijd van beneden naar boven, onderste bladeren dus eerst. Laat in ieder geval de kop en de bovenste bladeren met rust. 

    • Boerenkool is het lekkerst na de eerste nachtvorst, palmkool verandert niet veel meer van smaak.

    • Het kan zijn dat er wat witte vliegen(eitjes) onder aan het blad zitten, deze kan je met een harde waterstraal verwijderen.

  • Rood mosterdblad

    • pluk of snijd bladeren af​

  • Pompoenen 

    • ​​rijpe pompoenen hebben een verdroogde steel (lijkt op een kurk)​, snijd de pompoen boven aan de steel af.

    • Oranje Hokkaido, Groene Hokkaido en grijze pompoenen zijn veelal rijp, flespompoenen en muskaatpompoenen zijn nog niet rijp.

    • oogsten op het veld achterin (uitbreiding)

  • Selderij

    • stengels onderaan afbreken of afsnijden​​​​​​​

  • Tomaten​​ 

    • we gaan langzaam naar de laatste tomaten van het seizoen, pluk er maximaal 5 per oogstgenoot 

    • oranjerode tomaten mag je ook oogsten, laat deze een paar dagen op kamertemperatuur narijpen

Verder groeien er verschillende kruiden en eetbare bloemen in de moestuin:

  • Basilicum​

    • tussen de tomaten​

  • Peterselie​
    • ​snij net boven de grond af​
  • ​​​​Bieslook

    • snij net boven de grond af​​

  • Tijm

    • breek takjes af​​​​​​​

  • ​Oregano
    • snij steeltjes net boven de grond af​​
  • Oost-Indische kers​​​​

  • Komkommerkruid

    • blauwe bloemen smaken naar komkommer

  • Afrikaantjes​

  • Salie

  • Kervel

  • Dille​​

  • Dropplant

Bloemen voor in de vaas:

  • Afrikaantjes

    • zetten we klaar in een emmer naast het oogstbord, of je mag natuurlijk ook zelf een bosje plukken​

In de kar:​ 

  • Gele en rode uien

    • wekelijks per volwassen oogstgenoot: 500 gram, per kind: 250 gram​.​​

Let op: in het voedselbos zijn nog steeds veel gaten waar de oude perenbomen verwijderd zijn. Daarom oogsten we dit jaar alleen op plekken waar we aangeven dat het veilig kan. Wandel dus niet op eigen gelegenheid door het voedselbos. 

De peren zijn rijp! De Conference peren mag je zelf plukken in de middelste rijen (langs het pad naar de moestuin). De Doyenne du Comice peren liggen in kratjes naast het oogstbord in de moestuin. 

Uit de voedselbosgaard rij 20 (aan het begin): 

  • Marokkaanse munt (heeft na de bloei nieuwe blaadjes gemaakt) 

  • Chocolademunt (bruine munt, smaakt naar After Eight)

    • ​laat aan de tak een aantal bladeren achter, zodat de plant verder kan groeien

 

Voedselbosgaard rij 20 (net na de picknicktafels):

  • Olijfwilg bessen (om te proberen)

24 is grotendeels vrijgemaakt van gras en distels:

  • Bosaardbeitjes om van te snoepen 

  • Salie 

    • knip/snijd voorzichtig de toppen , laat voldoende blad over om door te groeien

  • Zwitserse Munt (frisse menthol)

    • laat aan de tak een aantal bladeren achter, zodat de plant verder kan groeien

Wilde eetbare en/of medicinale planten: Onder andere brandnetel, duizendblad, sint-Janskruid, smeerwortel, melde, weegbree, hondsdraf. Alleen plukken met voorkennis en op eigen risico.

 


Graag tot ziens in de Waalgaard,

Ruben en Charlotte

besjes proeven.jpg

Recept van de week


 

Marieke Meijer, die voorheen de moestuin bij de Waalgaard beheerde, is samen met twee andere enthousiastelingen een kenniscentrum begonnen rondom voedselbossen, moestuinen en wild plukken. Onderdeel hiervan is dat ze elke week een recept plaatsen met een groente die dan te oogsten is. Leuk detail: de recepten worden gemaakt met groenten uit onze moestuin!  Kijk voor alle recepten op debosspot.nl/recepten

Recept pompoenpeersoep.png
bottom of page