top of page
WhatsApp Image 2021-08-26 at 10.11.07.jpeg
IMG_5679 2_edited_edited.jpg

Oogstbericht

Let op: Op de schuurdeur hangen kaarten van soorten die je NIET moet oogsten, omdat ze giftig zijn. Wees alert met kleine kinderen en oogst alleen van de soorten die op deze pagina genoemd zijn! 

Daarnaast zijn vruchten die onder kniehoogte hangen beter niet veel te gebruiken i.v.m. kans op vossenlintworm.  Je kunt dit fruit prima verhitten en er jam of sauzen van maken. 

 â€‹

Openingstijden:

maandag van 9.00 tot 16.00

dinsdag van 9.00 tot 16.00

donderdag van 9.00 tot 16.00 

vrijdag van 9.00 tot 17.00 

zaterdag van 9.00 tot 17.00 

​

Neem zelf een mesje, een mandje, zakjes en tasjes mee om je oogst in op te bergen. Aan de blauwe vlaggetjes zie je waar er te oogsten is. Op het krijtbord staat wat je kan oogsten. Zie onderaan deze pagina voor instructies. 

​

Als oogstgenoot oogst je alleen voor eigen en vers gebruik. Wil je wat extra oogsten, bijvoorbeeld om in te maken, of om die week voor een grote groep te koken, vraag dit dan eerst. Dit is alleen mogelijk als er een overschot is. Zo delen we samen in schaarste en in overvloed.

​

We vinden het fijn als je te voet of met de fiets komt, parkeren kan op ons terrein op de parkeerplaats. De entree tot de moestuin is bij rij 21. Als je het leuk vindt om mee te werken in de tuin, dan ben je welkom op meewerkdagen.

​

Meewerkdag:

Elke tweede zaterdag van de maand is er een meewerkdag. Kom tussen 9.00 en 17.00 even een uurtje of een dagdeel meehelpen! Aankomende meewerkdag is op zaterdag 14 september. (aanmelden hoeft niet).

 

​Oogstronde(s):

We organiseren regelmatig een oogstronde op de Waalgaard (duur: ~45 minuten). We bespreken verschillende eetbare planten en kijken hoe je deze het beste kan oogsten en gebruiken. Regelmatige participatie van een oogstronde wordt van harte aangeraden om (klein)fruit uit de voedselbos rijen te oogsten.  Aankomende oogstronde:   vrijdagmiddag 6 september om 16.00 uur met Joke.  â€‹â€‹

​​

​

​

​

 

Deze week te oogsten

Deze pagina wordt iedere maandag bijgewerkt. 

 

Deze week kan je in de moestuin de volgende groentes oogsten:  

​​​​​​​​​​

  • Stamslabonen

  • NZ-spinazie

  • Radijsjes

  • Bieten

  • ​Snijbiet​

  • Palmkool

    • Let op! Alleen de onderste bladeren voorzichtig afbreken​

  • Uien (rood & geel)

  • Aardappels (500g pp, 250g per kind / week) (voorgeoogst)​

  • ​Verschillende soorten tomaten (500g / oogstgenoot / week)​​

    • Gele & rode tomaten 

    • Tijgertomaten​

    • Snack tomaten

    • Vlees tomaten

    • Groene tomaten (laten na rijpen in doos of inmaken voor chutneys)

  • Maïs (1 stuk pp)

    • ​Zodra de pluimpjes van de maiskolf bruin en droog zijn, kun je de kolf met de hand uitbreken door deze langs de hoofdstengel naar beneden te trekken.

 

Verder groeien er verschillende kruiden en eetbare bloemen in de moestuin:​​​

  • Rozemarijn (lekker bij de aardappels)

  • Tijm​

  • Salie

  • Bieslook​

  • Oregano

  • Oost-Indische Kers

  • Goudsbloem

 

Voor het oogsten van fruit en (wilde) kruiden uit de voedselbosrijen hebben we groene oogstkaarten ontwikkeld. Die hangen steeds aan het vlaggetje bij de eerste plant in de rij, vanaf het midden van het perceel bekeken. Daarnaast adviseren we om regelmatig mee te lopen met een oogstronde: informatief en leuk om mee te maken.  â€‹

 

Let op: oogst alleen van soorten die op deze pagina staan. Er staan soms ook planten die (nog) niet eetbaar of zelfs giftig zijn.

​​​​​

In rij 19 en 21: 

De Conference peren volop te plukken! Je mag zoveel plukken als je kunt verwerken in moes, jam, zoete of hartige taart. 

  •        Breek het steeltje van de peer af op de plek waar het steeltje zichtbaar loslaat van de tak. 

​

In rij 20 (middenrij) zuidzijde: 

  • Bramen 

  • Olijfwilgbes

​​​

In rij 24 bij de blauwe vlaggetjes:​

  • Citroenkruid/ colakruid

    • knip een topje af ​

    • te gebruiken als garnering en/of in vette gerechten.

  • Bosaardbeitjes

    • om van te snoepen, oogst een paar knalrode aardbeitjes en eet ze meteen op​

    • de vruchten en blaadjes kan je ook gebruiken in de thee

  • Zwitserse munt en chocolademunt - er is een overvloed! je mag ook extra oogsten om te drogen.

    • Knip of snijd de toppen voor de rijkste smaak en laat wat groen aan de steel achter​

  • Salie

    • Knip of snijd enkele topjes​, de bloempjes zijn eetbaar en prachtig op een salade

​​

In het 'juli' en 'augustus'-vak van de voedselbosgaard:

Vanaf het midden van de tuin, bij de picknicktafels, volg je de bordjes 'juli' of 'augustus' via de gemaaide paden. Verwacht geen kilo's oogst, maar geniet van de ontdekkingstocht langs de rijen en pluk alleen de rijpe vruchten en laat wat hangen voor de oogstgenoten die na jou komen. 

​​​

Recept van de week


 

We werken sinds een jaar samen met Marieke en Rachel van de Bosspot. 

Ze plaatsen wekelijks een recept met groente van het seizoen. Je kan bij hen kookworkshops volgen of een maaltijd van het seizoen nuttigen. 

​

 Zie voor recept en meer info: debosspot.nl/recepten

bottom of page