top of page
WhatsApp Image 2021-08-26 at 10.11.07.jpeg
bosaardbei.jpeg

Oogstbericht

Openingstijden:

maandag van 9.00 tot 16.00

dinsdag van 9.00 tot 16.00

donderdag van 9.00 tot 16.00 

vrijdag van 9.00 tot 17.00 

zaterdag van 9.00 tot 17.00 

Neem zelf een mesje, een mandje, zakjes en tasjes mee om je oogst in op te bergen. Aan de blauwe vlaggetjes zie je waar er te oogsten is. Op het krijtbord staat wat je kan oogsten. Zie onderaan deze pagina voor instructies. 

Als oogstgenoot oogst je alleen voor eigen en vers gebruik. Wil je wat extra oogsten, bijvoorbeeld om in te maken, of om die week voor een grote groep te koken, vraag dit dan eerst. Dit is alleen mogelijk als er een overschot is. Zo delen we samen in schaarste en in overvloed.

We vinden het fijn als je te voet of met de fiets komt, parkeren kan op ons terrein op de parkeerplaats. De entree tot de moestuin is bij rij 21. Als je het leuk vindt om mee te werken in de tuin, dan ben je welkom op meewerkdagen.

Meewerkdag:

Elke tweede zaterdag van de maand is er een meewerkdag. Kom tussen 9.00 en 17.00 even een uurtje of een dagdeel meehelpen! Aankomende meewerkdag is op zaterdag 8 juni

 

Oogstronde(s):

We organiseren regelmatig een oogstronde op de Waalgaard (duur: ~45 minuten). We bespreken verschillende eetbare planten en kijken hoe je deze het beste kan oogsten en gebruiken. Regelmatige participatie van een oogstronde wordt van harte aangeraden om (klein)fruit uit de voedselbos rijen te oogsten.  Aankomende oogstrondes:

zaterdag 1 juni 11.00 & 14.00

Rachel van de Bosspot zal zaterdag 1 juni vertellen over het inmaken van verschillende groentes. Daarnaast gaan we de moestuin en voedselbos rijen in om de eerste zomersmaken te ontdekken!

 

vrijdag 7 juni 14.00

zaterdag 8 juni 14.00

 

vrijdag 21 juni 14.00

zaterdag 22 juni 14.00

Deze week 

Deze pagina wordt iedere maandag bijgewerkt. 

 

Deze week kan je in de moestuin de volgende groentes oogsten:  

​​​​​​

  • Lente-Knoflook

    • trek de knoflook uit de grond (vergelijkbaar met prei)​​​

    • stengel en bladeren zijn eetbaar

  • Kapucijner-scheuten

    • oogst topjes van de kapucijnerplanten ​

    • ​lekker in bijvoorbeeld de wokpan of in de salade​

  • Snijbiet (groene, en regenboog)

    • stengels van de plant afdraaien of onder aan afsnijden​

  • Spinazie (winter en voorjaars)

    • bladeren afsnijden of plukken ​

  • Radijsjes

Verder groeien er verschillende kruiden en eetbare bloemen in de moestuin:​​​

  • Tijm

    • breek takjes af​​​​​​​​

  • Salie

  • Bieslook

    • ook de bloemen en bloemknoppen van de bieslook zijn eetbaar​

  • (Platte) peterselie

  • Mun

  • Komkommerkruid

  • Oost-Indische Kers

 

 

Voor het oogsten van fruit en (wilde) kruiden uit de voedselbosrijen adviseren we om regelmatig mee te lopen met een oogstronde!

Wilde eetbare planten en kruiden oa:

  • Brandnetel 

    • er staan erg veel brandnetels achter in het voedselbos (aan de kant van de dijk). Neem handschoenen mee en draag een lange broek

    • Brandnetel is erg veelzijdig en kan in soep, saus, hartige taart, thee, omelet, pesto etc.

  • Dovenetel

  • Paardenbloem

  • Hondsdraf

  • Kleefkruid

  • Weegbree

  • Zuring

Deze week kan je uit het voedselbos oogsten in rij 23 bij de blauwe vlaggetjes:​

  • Bosaardbeitjes

    • om van te snoepen, oogst een paar knalrode aardbeitjes en eet ze meteen op​

    • de vruchten en blaadjes kan je ook gebruiken in de thee

  • Zwitserse munt 

    • Knip of snijd de toppen voor de rijkste smaak en laat wat groen aan de steel achter​

  • Salie

    • Knip of snijd enkele topjes​

  • Maggieplant

    • Snijd een stukje van een van de zijtakken voor een eerste proefoogst, er volgt meer later​

  • Kleine pimpernel  

    • snijd meerdere takjes voor in de salade . Zo ziet de pimpernel eruit:​

​​​

kleine pimpernel.jpg

Recept van de week


 

We werken sinds een jaar samen met Marieke en Rachel van de Bosspot. 

Ze plaatsen wekelijks een recept met groente van het seizoen. Je kan bij hen kookworkshops volgen of een maaltijd van het seizoen nuttigen. 

 Zie voor recept en meer info: debosspot.nl/recepten

bottom of page