top of page
WhatsApp Image 2021-08-26 at 10.11.07.jpeg
oogstkaarten IMG_5126.jpg

Oogstbericht

Nieuw: Er hangen oogstkaarten in de voedselbosrijen met informatie over de eetbare delen van de plant, hoe te oogsten en een QR-code voor meer informatie.

Ook nieuw: een bord met 'deze week te oogsten'. Gezien de hoeveelheid soorten, past het niet meer op het krijtbord binnenkort. 

We zijn benieuwd naar de ervaringen met deze aanpassingen, laat het ons weten.  

Openingstijden:

maandag van 9.00 tot 16.00

dinsdag van 9.00 tot 16.00

donderdag van 9.00 tot 16.00 

vrijdag van 9.00 tot 17.00 

zaterdag van 9.00 tot 17.00 

Neem zelf een mesje, een mandje, zakjes en tasjes mee om je oogst in op te bergen. Aan de blauwe vlaggetjes zie je waar er te oogsten is. Op het krijtbord staat wat je kan oogsten. Zie onderaan deze pagina voor instructies. 

Als oogstgenoot oogst je alleen voor eigen en vers gebruik. Wil je wat extra oogsten, bijvoorbeeld om in te maken, of om die week voor een grote groep te koken, vraag dit dan eerst. Dit is alleen mogelijk als er een overschot is. Zo delen we samen in schaarste en in overvloed.

We vinden het fijn als je te voet of met de fiets komt, parkeren kan op ons terrein op de parkeerplaats. De entree tot de moestuin is bij rij 21. Als je het leuk vindt om mee te werken in de tuin, dan ben je welkom op meewerkdagen.

Meewerkdag:

Elke tweede zaterdag van de maand is er een meewerkdag. Kom tussen 9.00 en 17.00 even een uurtje of een dagdeel meehelpen! Aankomende meewerkdag is op zaterdag 8 juni

 

Oogstronde(s):

We organiseren regelmatig een oogstronde op de Waalgaard (duur: ~45 minuten). We bespreken verschillende eetbare planten en kijken hoe je deze het beste kan oogsten en gebruiken. Regelmatige participatie van een oogstronde wordt van harte aangeraden om (klein)fruit uit de voedselbos rijen te oogsten.  Aankomende oogstrondes:

 

vrijdag 21 juni 14.00

zaterdag 22 juni 14.00

vrijdag 5 juli 14.00

zaterdag 6 juli 14.00

 

Workshop zaterdag 6 juli (11.00): Workshop over 

het verschil tussen hommels, wespen, wilde bijen en de honingbijen. Hoe leven ze? Wat eten ze? Welke rol spelen ze op de Waalgaard?

Deze week 

Deze pagina wordt iedere maandag bijgewerkt. 

 

Deze week kan je in de moestuin de volgende groentes oogsten:  

​​​​​​

  • Lente-Knoflook

    • trek/schep de knoflook uit de grond (vergelijkbaar met prei)​​​

    • stengel is ook eetbaar

  • Kapucijner-scheuten

    • oogst topjes van de kapucijnerplanten ​

    • ​lekker in bijvoorbeeld de wokpan of in de salade​

  • Peulen​

  • Kapucijners

    • pluk de dikke volle kapucijners onder aan de planten​

  • Tuinbonen

    • net als de kapucijners alleen de dikke tuinbonen plukken onder aan de plant​

  • Lente-ui

    • trek de lente-uien er voorzichtig eruit​

  • Sugar snaps

Verder groeien er verschillende kruiden en eetbare bloemen in de moestuin:​​​

  • Tijm

    • breek takjes af​​​​​​​​

  • Salie

  • Bieslook

    • ook de bloemen en bloemknoppen van de bieslook zijn eetbaar​

  • (Platte) peterselie

  • Komkommerkruid

  • Oost-Indische Kers

Voor het oogsten van fruit en (wilde) kruiden uit de voedselbosrijen hebben we groene oogstkaarten ontwikkeld. Die hangen steeds aan het vlaggetje bij de eerste plant in de rij, vanaf het midden van het perceel bekeken. Daarnaast adviseren we om regelmatig mee te lopen met een oogstronde: informatief en leuk om mee te maken.  ​

In rij 24 bij de blauwe vlaggetjes:​

  • Citroenkruid/ colakruid: de plantjes zijn nog erg klein, maar je kunt alvast genieten van de intense geur door er met je handen doorheen te gaan. 

    • knip een topje af ​

    • te gebruiken als garnering en/of in vette gerechten.

  • Bosaardbeitjes

    • om van te snoepen, oogst een paar knalrode aardbeitjes en eet ze meteen op​

    • de vruchten en blaadjes kan je ook gebruiken in de thee

  • Zwitserse munt en chocolademunt 

    • Knip of snijd de toppen voor de rijkste smaak en laat wat groen aan de steel achter​

  • Salie

    • Knip of snijd enkele topjes​, de bloempjes zijn eetbaar en prachtig op een salade

  • Maggieplant

    • Snijd een stukje van een van de zijtakken voor een eerste proefoogst, er volgt meer later​

  • Kleine pimpernel  

    • snijd meerdere takjes voor in de salade . 

Vanaf nu kan je ook naar het 'juli'-vak van de voedselbosgaard.

Vanaf het midden van de tuin, bij de picknicktafels, volg je de bordjes 'juli' via de gemaaide paden. Bessen zijn te plukken in rij 17, 14, 11, 8, 5 en 2. Verwacht geen kilo's oogst, maar geniet van de ontdekkingstocht langs de rijen. 

  • In meerdere rijen kan je de eerste rijpe kersen, zwarte bessen, jostabessen, rode bessen, dwergkersen, frambozen, loganbessen en taybessen plukken.

​​​

Recept van de week


 

We werken sinds een jaar samen met Marieke en Rachel van de Bosspot. 

Ze plaatsen wekelijks een recept met groente van het seizoen. Je kan bij hen kookworkshops volgen of een maaltijd van het seizoen nuttigen. 

 Zie voor recept en meer info: debosspot.nl/recepten

bottom of page