top of page
WhatsApp Image 2021-08-26 at 10.11.07.jpeg
boerenkool IMG_4201.jpg

Oogstbericht

Openingstijden:

maandag van 9.00 tot 16.00 

dinsdag van 9.00 tot 16.00

donderdag van 9.00 tot 16.00 

vrijdag van 9.00 tot 17.00 

zaterdag van 9.00 tot 17.00 

In maart starten we het oogstseizoen van 2024.  Meer informatie kan je op deze website vinden. De uitleg en berekening van de jaarbijdrage voor het oogstseizoen 2024 kan je hier vinden.

Neem zelf een mesje, een mandje, zakjes en tasjes mee om je oogst in op te bergen. Aan de blauwe vlaggetjes zie je waar er te oogsten is. Op het krijtbord staat wat je kan oogsten. Zie onderaan deze pagina voor instructies. 

Als oogstgenoot oogst je alleen voor eigen en vers gebruik. Wil je wat extra oogsten, bijvoorbeeld om in te maken, of om die week voor een grote groep te koken, vraag dit dan eerst. Dit is alleen mogelijk als er een overschot is. Zo delen we samen in schaarste en in overvloed.

We vinden het fijn als je te voet of met de fiets komt, parkeren kan op ons terrein op de parkeerplaats. De entree tot de moestuin is bij rij 21. Als je het leuk vindt om mee te werken in de tuin, dan ben je welkom op zaterdagen. Stuur dan het liefst vooraf een berichtje naar info@waalgaard.nl, zodat we weten dat je komt.

Meewerkdag:

Aankomende meewerkdag is zaterdag 16 maart 11.00 - 15.00

Oogstronde:

Elke eerste zaterdag van de maand, om 11.00 en 14.00 organiseren we een korte oogstronde op de Waalgaard (~45 minuten). We bespreken 4-6 wilde en gecultiveerde planten en kijken hoe je deze het beste kan oogsten en gebruiken. Dit is daarnaast een mooi moment om kennis te delen over de verschillende bereidingen van bekende en onbekende planten. Eerstvolgende oogst ronde(s): zaterdag 2 maart 11.00 & 14.00

Deze week 

Deze pagina wordt iedere maandag bijgewerkt. 

 

Deze week kan je in de moestuin de volgende groentes oogsten, bij de vlaggetjes:  

​​

  • Spruitjes

    • druk met je duimen de spruitjes naar beneden. Oogst spruitjes van minimaal een euromunt grootte.​

    • er zijn nog erg veel spruitjes, neem eventueel wat extra mee om in te vriezen!

  • Kleine broccoli's

    • de broccoli planten geven nog zijscheuten met kleine bloemknoppen​

    • afsnijden/afbreken onder de bloemknop, of wat lager onder de eerste paar blaadjes

  • Winterpostelein

    • snij ongeveer 5 cm boven de grond af,​

  • Veldsla

    • net boven de grond afsnijden​​​

  • ​Prei

    • voorzichtig uittrekken, gat dichtmaken

  • Snijbiet (groene, en regenboog)

    • stengels van de plant afdraaien of onder aan afsnijden​

  • Spinazie

    • bladeren afsnijden of plukken ​

  • Palmkool en boerenkool

    • Oogst altijd van beneden naar boven, onderste bladeren dus eerst. Laat de kop en de bovenste (kleinere) bladeren met rust. 

  • Spruitenkoppen

    • snij de kop van de spruitenplant af, lekker voor in de stamppot.​

Verder groeien er verschillende kruiden en eetbare bloemen in de moestuin:​​

  • Tijm

    • breek takjes af​​​​​​​​

  • Salie

  • Bieslook

  • (Platte) peterselie

Volgend seizoen verwachten we de eerste oogsten uit de voedselbosgaard. Naast vaste kruiden, kan je meerjarige groenten als rabarber en artisjok tegemoet zien, daarnaast ook (klein)fruit en af en toe onbekende smaken als szechuanpeper of bladzuring. We zijn deze winter druk met het toegankelijk maken van de rijen voor oogstgenoten en we leiden jullie graag rond langs de diverse bekende en onbekende soorten.  

 


Graag tot ziens,

het Waalgaard-team 

Mistige werkdagen.jpg

Recept van de week


 

Marieke Meijer, die voorheen de moestuin bij de Waalgaard beheerde, is samen met Rachel en Iris een kenniscentrum begonnen rondom voedselbossen, moestuinen en wild plukken: de Bosspot. 

Ze plaatsen wekelijks een recept met groente van het seizoen.

Leuk detail: de recepten worden gemaakt met groenten uit onze moestuin!

 Zie voor recept en meer info: debosspot.nl/recepten

bottom of page