WhatsApp Image 2021-08-26 at 10.11.07.jpeg
IMG_1493.HEIC

Oogstbericht

Op deze pagina wordt iedere week op maandag bijgewerkt wat er te oogsten is. Oogstgenoten zijn welkom op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 uur tot 16.00 uur. De entree tot de moestuin is bij rij 21.

Aandachtspunt: maak aub de gaten dicht die achterblijven na het oogsten van diverse groentes/aardappelen.

Deze week 

Deze week kan je in de moestuin oogsten : 

  • 1 courgette 

  • aardappelen (de oogst van een plant of een kilo uit het krat)

  • 5 Coeur de Boeuf tomaten (ook die met barsten in, smaken prima!)

  • Grote portie blaadjes en bloempjes van de Oostindische kers 

  • Portie zomerboerenkool 

  • 200 gram worteltjes

  • Een kolf van de suikermais 

  • Salie, munt en dropplant (vers of gedroogd)

  • Vier (!) handjes zomerpostelein 

  • Een bosje Afrikaantjes voor op tafel (de bloemblaadjes zijn eetbaar)

  • Twee handen vol snijbiet (kies het jonge blad)

  • Een pastinaak (kies een dikke)

Hoe oogsten: 

Pastinaak: staat bij de mais, oogsten zie wortelen. 

Postelein: 

Dit gewas snijd je per takje af. Het is een korte teelt, nog maar kort te oogsten, dus geniet ervan nu het er is! 

 

Suikermais: kies de grootste kolf en voel goed of de korrels groot genoeg aanvoelen. Ze moeten stevig zijn. Dan kan je de kolf naar beneden toe afbreken, en je cadeautje openmaken ; -).

Aardappelen: 

Let op: de aardappelen zitten dieper dan je op het eerste gezicht denkt. 

Kies een plant in de rij waar het loof al vanaf is. Steek met de riek recht omlaag naast de plant en wip dan het wortelgestel met de aardappelen omhoog door de riek te kantelen. Met de hand woel je dan de aardappelen los uit de grond. Er zijn aardappelen door ons geoogst, als je dat liever doet, kan je ook daarvan een maaltje pakken. Ze staan in een zwarte kist bij het schuurtje. Eet nooit groene aardappelen.

Tomaten:

De tomaten zijn al oogstbaar als ze lichtgroen/oranje zijn, en wat zachter. Draai ze voorzichtig van de steel. Laat ze iets nakleuren op de groente/fruitschaal. 

Courgette:

afbreken/snijden op het punt waar de vrucht aan de steel zit . De hele grote exemplaren oogsten we iedere ochtend en leggen we klaar. Daar mag je er ook een van nemen (extra), lekker voor soep. 

Zomerboerenkool: 

snijd van meerdere planten twee bladeren van onderaf langs de stam af. Heerlijk in een wokgerecht of pasta. 

Wortel: 

Wrik de wortel voorzichtig heen en weer tot ie loslaat, eventueel steek je een spade ernaast in de grond. Trek ze er voorzichtig uit, wortels breken snel af. Maak het ontstane gat daarna dicht. 

Uit de voedselbosgaard

laten we diverse soorten kleinfruit proeven, momenteel zijn er olijfwilbesjes, die zijn superrijp en kan je proeven in rij 20, als je de moestuin uitkomt, meteen naar rechts. 

Er zijn nu volop peren: je kunt 10 Conference peren plukken in rij 34- 40.  De gele zijn (over)rijp, zeer geschikt voor moes, jam, sap e.d. Hiervan mag je zoveel meenemen als je kunt verwerken. De groene kan je nog even laten liggen, of als je van stevig houd, zo opeten. 

De Doyenne du Comice peren zijn nu ook plukrijp, daarvan kan je uit rij 36 5 peren meenemen. Het zijn ook handperen. 


Graag tot ziens in de Waalgaard! 

IMG_1493.HEIC