top of page

Aanplant gereed

Ik zit op de bank uit te puffen na twee enerverende weken. Naar schatting ruim 1000 struiken en bomen hebben we op hun plek gekregen in de voedselbosboomgaard in aanleg. Wat er nu nog geplant moet worden is haagmateriaal. Dat kan later in de winter en gaat veel sneller.


Zoals ik in de vorige blog schreef was met name de logistiek een grote uitdaging. De juiste plant op de juiste plek krijgen, dat was echt wel even uitvinden hoe we dat gingen doen. En omdat we met vrijwilligers werkten, was eenvoud een vereiste: het systeem moest voor iedereen in korte tijd te begrijpen zijn.

Zowel het vaste team als de incidentele vrijwilligers hebben met veel drive en plezier twee weken lang doorgewerkt om net voor de vakantie klaar te zijn. Dat is gelukt!


Door de lockdown hebben we wel de nodige dingen aan moeten passen: kleine teams, weinig vrijwilligers, veel afstand houden en handen ontsmetten. Door het aantal mensen te beperken, leek het werk bijna sneller te gaan. Een interessant gegeven.


Op de valreep van het jaar meldden zich nog nieuwe leden voor de coöperatie: Eline Lammers en Gerrit Veen uit Weurt werden deze week lid. Na een kennismakingsronde in de boomgaard en daarne via Skype met de andere leden, kwam Eline afgelopen vrijdag de participatie-overeenkomst tekenen. Zoontje Ezra (2,5 jaar) reageerde alert: ‘Ezra ook tekenen.’ Dus na het zetten van de handtekening ging de pen over in de handjes van de kleine die vervolgens in de ban raakte van de techniek – gefacineerd werd de pen in en uit elkaar gedraaid en onderzocht. Representant van een slimme, volgende generatie die gaat opgroeien tesamen met onze voedselbosboomgaard.


Eline en Gerrit hebben gekozen voor deze investering omdat ze iets wilden doen met duurzaamheid. Na afweging van verschillende mogelijkheden, kozen ze voor de Waalgaard. Gerrit: ‘We wilden eigenlijk zonnepanelen aanschaffen voor ons huis, maar dat bleek niet mogelijk. Toen lazen we over de Waalgaard. Een mooi initiatief, met veel ruimte voor biodiversiteit.’ Eline vult aan: ‘Het sociale aspect spreekt ons ook aan. Het biedt kansen om andere mensen te ontmoeten uit de nabije omgeving. En ik vind het leuk om mee te helpen en te oogsten met de kinderen, zodat ze leren waar ons voedsel vandaan komt.” Vandaag voegde ze de daad bij het woord door gezellig een uurtje te komen helpen bij de aanplant.


Met de inleg van alle nieuwe leden in 2020 kunnen we per 1 januari de eerste aflossing op de hypothecaire lening realiseren. We lopen daarmee ruim vooruit op de planning.


Tot slot ronden we dit bijzonder jaar nu af. Ons team is de komende twee weken vrij. Frank en ik kunnen in alle rust de administratie bijwerken en de avonturen verwerken. Ik kijk terug op een bewogen en bijzonder jaar, waarbij we het schijnbaar onmogelijke mogelijk hebben gemaakt. Met behulp van heel veel lieve, hardwerkende enthousiaste mensen zijn we onderweg naar een nieuw soort landbouw. We hopen dat je volgend jaar ook weer met ons meedoet! Fijne feestdagen gewenst.
117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page