top of page

Aanplant logistieke uitdaging

Bijgewerkt op: 14 dec. 2020

Terwijl ik dit schrijf, hangt er een harde lockdown boven ons hoofd. Heel erg jammer en het voelt inmiddels een beetje bedreigend, het virus lijkt steeds dichterbij te komen, ook bij ons team. Diverse leden zijn al getest op het virus, tot nog toe steeds negatief gelukkig. Maar het blijft opletten geblazen, ook al werken we buiten.


Het ontsmettingsmiddel staat iedere dag pontificaal op tafel en ik loop de hele dag te roepen: afstand houden! “Oja, da’s waar ook,” is eigenlijk altijd de reactie. Wat vinden we het moeilijk met z’n allen om daaraan te denken. De menselijke drang is sterk. En die drang zegt: lekker dichtbij staan.


We verdelen de werkzaamheden zoveel mogelijk over teams van 2 personen tot 4 personen. Ook de pauzes splitsen we nu op in kleine groepjes. Dat gaat eigenlijk net zo goed en het geeft wat meer rust ook nog. En dat hebben we momenteel nodig. Rust in het werk. Want het aanplanten vraagt het uiterste van ons organisatietalent.


Het ontwerp voorziet in 8 segmenten (twee per maand) met ieder 6 rijen. De planten in die rijen staan door elkaar, in groepen van 6 bomen. De bomen worden allemaal gelardeerd door 4 (verschillende) struiken. In totaal zijn er iets van1600 planten te planten in de komende weken, ongeveer 200 verschillende cultivars. Kan je het nog volgen?


Vrijdag kregen we de slag eindelijk te pakken en dat kwam goed uit, want toen kwamen de vrijwilligers van Woonwaarts ons weer helpen. Met hen, ons eigen team en een paar coöperatieleden hebben we 300 bomen in de grond gekregen – verspreid over de boomgaard. Het was een gezellige dag met fijne mensen.


Omdat we dit vaker gaan doen, ook op andere plekken, heb ik de eerste lessen meteen in een draaiboek verwerkt. Dat zullen we de komende maand vervolmaken, zodat we in 2021 een soepel proces hebben.Een ander fijn moment was de ondertekening van een nieuw ledencertificaat door Arne Driessen. Hij trad al op als lid binnen de coöperatie, samen met zijn moeder Eelkje Leeman, maar nu dus met zijn eigen certificaat. In totaal is er nu voor € 85.000,- aan eigen vermogen opgehaald in de coöperatie en is het aantal nog beschikbare certificaten gedaald naar 43 stuks. Vanmiddag maken we nader kennis met 2 nieuwe aspirant-leden, die hun geld graag duurzaam willen beleggen en daarmee een positieve bijdrage leveren aan een nieuw soort natuurinclusieve landbouw.


Nu hangt de vraag boven ons hoofd: wat gaan we doen de komende weken? Kunnen we door met planten? Wie moet er thuisblijven? Kunnen de verkochte perenbomen zaterdag opgehaald worden? Vanavond - na de persconferentie- weten we meer.


182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page