top of page

Even alles loslaten

Ineke is een van onze meest trouwe vrijwilligers. Ze was er praktisch vanaf het begin van de Waalgaard, drie jaar geleden al bij. Sindsdien werkt ze elke vrijdag met ons mee. Ineke is eigenlijk altijd goed gemutst en helpt zowel met de lichte als de zware klussen. Snoeien, kruien, planten, wieden, bordjes maken, meehelpen met open dagen: elke klus pakt ze opgewekt aan. We vonden het eens tijd om haar in het zonnetje te zetten en haar verhaal te delen. Ze voelt zich ietwat verlegen met de plotselinge aandacht, maar stemt desgevraagd al snel toe (“vooruit dan maar”).


Hoe kwam je bij de Waalgaard terecht?

Ik kwam bij de Waalgaard nadat ik stopte met mijn werk bij het IND (asielaanvragen verwerken), vanwege een te hoge werkdruk. Ik werd opgepikt door een detacheringsbureau, waarbij ik mijn inkomen kon behouden, maar wel meer tijd over hield. Via via hoorde ik van een perenplukmiddag bij de Waalgaard en zodoende hoorde ik dat ze op zoek waren naar vrijwilligers.


Wat vind je fijn aan het werken bij de Waalgaard? Ik ben iemand die door de week heen best wel wat stress kan opbouwen. Zeker als er veel vergaderingen zijn of lastige situaties. Ik werk momenteel als teamleider bij stichting vluchtelingenwerk. Vrijwilligers komen naar mij toe met kwesties waar ze niet uitkomen en ik begeleid hen dan naar een oplossing. Het is leuk werk, maar soms wel veel met het hoofd en veel verantwoordelijkheid. Het is heerlijk om dan bij de Waalgaard even alles los te laten en gewoon even een simpel klusje op te knappen.


Je hoofd leeg maken? Precies. Ik ben sowieso een natuurmens, dus ik vind het fijn om in de buitenlucht te zijn. De fysieke klussen bij de Waalgaard zorgen ervoor dat ik meer in mijn lijf kom en dat helpt me om te ontspannen. Het werk is bovendien afwisselend. De ene keer werk ik in de moestuin en ben ik bezig met de bedden en een volgende keer werk ik weer in het voedselbos voor iets heel anders. Heb je vrienden gemaakt bij de Waalgaard? Ja zeker! Inmiddels hebben een vast clubje van vrijwilligers die elke vrijdag komt. Ik zorg ook altijd als ik weer bezig ga met een nieuw project buiten de Waalgaard dat ik mijn vrijdagen vrijhoud. Ik ben alle dagen beschikbaar, maar niet op de vrijdag! Een van de vrijwilligers woont vlakbij mijn huis en we zijn inmiddels vriendinnen geworden. Ze past op mijn kat als ik op vakantie ben.


Zou je het werk aan anderen aanbevelen? Ja dat zou ik en ik probeer ook actief mensen mee te nemen. De sfeer op de Waalgaard is heel prettig. Iedereen kan gewoon zichzelf zijn en er zijn geen hoge eisen om aan te voldoen. Je hebt bovendien het gevoel dat je bijdraagt aan iets groters. In de drie jaar dat ik hier werk heb ik de Waalgaard echt grote stappen zien maken en dat maakt toch een beetje trots dat ik daaraan heb bijgedragen.


Je bent sinds kort ook oogstgenoot. Hoe bevalt dat? Het bevalt goed. Ik leer nieuwe groentes kennen, zoals de knolvenkel, waar ik nog nooit mee had gekookt. Als ik niet goed weet wat ik met een dergelijke groente aan moet dan maak ik een praatje met de andere oogstgenoten en die weten dan wel een recept of twee. Als ik toch al naar de Waalgaard kom dan is het oogsten een kleine moeite. Plus ik ondersteun de Waalgaard graag financieel.


Wil je verder nog iets kwijt? Wat ik mooi vind aan dit project is dat het een voorbeeldfunctie heeft voor de hele sector. Nederland is gewoon te klein voor ultra intensieve landbouw. Ik heb 25 jaar integrale milieu- en energiecontroles uitgevoerd bij o.a. veehouderijen en landbouwbedrijven. Op een gegeven moment was bij mij de passie en het activisme helemaal weg. Ik liep alleen nog maar de wettelijke voorschriften op een checklist af te vinken in plaats van met een ondernemer in gesprek te gaan om tot zinvolle oplossingen te komen. En nu zie je met de stikstofcrisis dat die dialoog erg nodig waren. De Waalgaard laat zien dat het ook anders kan. We kunnen zonder pesticiden en zonder kunstmest. Gewoon puur natuur, op eigen initiatief.

Wil je ook een keer een dagdeel meehelpen op de Waalgaard? Neem dan contact op via info@waalgaard.nl . We kunnen altijd extra hulp gebruiken!

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page