top of page

Leren van de energietransitie?Onze coöperatieleden wonen en werken door heel Nederland en komen uit allerlei hoeken van de samenleving. Een van hen is Frank Janse, die vorig jaar toetrad als lid. Frank werkt als ‘renewable energy advisor’ bij financieel adviesbureau Green Giraffe. Hij werkt in de energitransitie en houdt zich bezig met de ontwikkelfase van duurzame projecten.


Ik ben benieuwd. Hoe komt het dat iemand die bij zulke grote projecten betrokken is, belangstelling heeft voor een kleine coöperatie zoals Arbres? Ik vroeg het hem tijdens een telefonische afspraak.

Frank Janse: ‘Toen wij twee jaar geleden een huis met een tuin konden krijgen in de bossen van Driebergen, ben ik me gaan verdiepen in permacultuur en voedselbossen. Ik raakte breder geïnteresseerd, met name in welke rol voedselbossen kunnen hebben in onze voedselvoorziening. Vervolgens ging ik op zoek naar investeringsmogelijkheden in voedselbossen. Via internet kwam ik bij de Waalgaard en coöperatie Arbres uit. En ook al weten we nog niet precies hoe de opbrengsten uit deze nieuwe vorm van landbouw gaan uitpakken, ik zie echt wel mogelijkheden.’
Frank vervolgt: ‘Wat ik mooi vind aan Arbres is de combinatie van voedselbossen en de werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor mij is de coöperatievorm heel logisch bij een project met maatsschappelijke impact. Het zijn toch met name mensen met spaargeld, consumenten, die zich als lid melden, geen grote beleggers. Dat komt omdat het goed te begrijpen is, er ligt een waardevaste grondwaarde onder en dat biedt toch wel een zekerheid. Ik vind het een absolute aanrader om mee te doen voor mensen die het geld langere tijd kunnen missen. Het is een vrij zekere investering waarmee je een goed maatschappelijk doel dient.’


Jee (denk ik), dat is nog eens een aanbeveling! Voor mij als lid en mede-oprichter van de coöperatie is dat mooi om op te mogen tekenen uit de mond van een expert op het gebied van duurzame projecten.

Ik vraag hem tot slot nog of hij zich ook actief wil inzetten voor de organisatie.


Hij antwoordt: ‘Door de fysieke afstand is het lastig om te komen meewerken in de Waalgaard, maar ik vind het leuk om mee te denken over de mogelijkheden van opschaling van voedselbossen en over de uitrol van de Arbres-aanpak in Nederland.’

Die knoop ik in m’n oren. We gaan snel een nieuwe afspraak met Frank plannen om hierover verder te praten. Wie weet welke inzichten er vanuit de energie-wereld toe te passen zijn in de voedselbossenwereld. We laten ons graag verrassen.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page