top of page

Mag ik je voorstellen...

Bijgewerkt op: 4 jan. 2022

Twee jaar geleden begonnen Frank en ik aan een enorme opgave: het omvormen van een perenboomgaard naar een voedselbosgaard vol leven.

We wisten toen al dat we dat niet alleen konden, van het begin af was het idee om te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vrijwilligers, oogstgenoten en leden van de coöperatie. We wilden een echte community bouwen, maar of dat ook zou lukken?


We begonnen met zomaar een paar eerste helpers: Maarten, Joris, Vera en Marieke. Af en toe kwamen familieleden en vrienden helpen met snoeien, slepen en stekken. En zo groeide het team van 5 naar 10 naar 16 naar… veel.


Met plezier stel ik de mensen van de Waalgaard aan je voor.

Te beginnen met Joris, die vanaf het begin meedoet: eerst als vrijwilliger, later in een werkervaringstraject en nu op contract, een aantal uren per week. Joris doet de perenbomenverkoop en werkt aan subsidie-aanvragen en crowdfunding. Daarnaast is hij goed in PR-activiteiten, een fijne vent om mee te sparren.


En Marieke is weer terug – joepie! Vorig jaar werkte ze regelmatig met ons mee, ze zorgde zelfs voor een caravan waarin we kunnen schuilen voor de regen. Na een paar maanden buitenland is ze terug en legt ze deel één van de moestuin aan deze winter. Marieke heeft een groot hart, ze wil graag mensen met een kleine portemonnee van gezonde voeding kunnen voorzien.


Een andere collega die vanaf februari kwam meedoen is Jonah. Hij zorgt inmiddels heel goed voor de mensen in de werkervaringsplekken. Jonah geeft veel ruimte aan persoonlijke groei en hij werkt toe naar uitstroom van medewerkers die toezijn aan een volgende stap. Inmiddels zijn twee mensen doorgestroomd, binnenkort volgt nummer drie. Jonah is heel attent, zal je altijd aanbieden te helpen als er iets aan de hand is.


Inmiddels hebben we 13 mensen in ons werkervaringsteam, wegens privacyreden kan ik ze niet zomaar allemaal opnoemen, maar ik kan je vertellen dat het een gezellige groep mensen is. De interesse en inzet voor duurzaamheid is een factor die ons bindt en dat merk je. We hebben veel plezier met elkaar en we leren samen hoe het allemaal groeit en bloeit.


Sinds enkele weken zijn er twee stagiaires actief in de Waalgaard: Thomas en Iris. Thomas loopt maar liefst een jaar stage bij ons, hij doet de kopstudie Social work aan de HAN. Hij valt goed in het team en geniet ervan als hij mensen ziet opbloeien. Iris is pas begonnen, zij werkt op dinsdagen – mijn kantoordag. Haar ontmoet ik zeer binnenkort.


Ook bij de vrijwilligers zijn een aantal mensen met een vaste taak. Zo zorgt Paulien voor de Plant van de week en monitort Heleen samen met Tom en Koen de ontwikkeling van de biodiversiteit. Johan heeft zich ontpopt als klusjesman. Op de foto overhandigt hij de sleutel van het door hem gebouwde gereedschapsschuurtje aan Marieke.

Ton helpt sinds kort met de boekhouding. De bijzondere taak van Rosanne is nog geheim. Ineke is al een jaar bij ons en is breed inzetbaar, net als Tess, Jonja, Emma, Henk en diverse anderen die we regelmatig in werkkleding de boomgaard in zien komen. Ze worden altijd hartelijk begroet, want we zijn blij met hun enorme inzet en enthousiasme.


Ook de leden en oogstgenoten laten zich niet onbetuigd. Arne is als secretaris van de coöperatie zeer betrokken bij het reilen en zeilen van de Waalgaard en samen met Eelkje zijn zij ons strategisch adviseurs. Ernst en Edwin helpen regelmatig met een klus, waarbij Ernst als specialiteit het schrijven van persberichten heeft. Heel handig voor de PR. Op de andere leden kunnen we altijd een beroep doen, bij grote klussen zoals planten of oogsten hebben we al hulp gehad van Ries, Connie, Mo, Bas en Eline.


En dan zijn er nog letterlijk honderden mensen die op incidentele basis hun steentje bijdragen, tijdens de oogst, bij het planten of bij het kruien van houtsnippers en grond. Samen met al deze mensen genieten we – weer of geen weer – van het teamwerk aan dit mooie plekje aan de Waal.


Dus terugkijkend op onze eerste twee jaar Waalgaard kan ik met een gerust hart zeggen: ja, het bouwen van een community is gelukt. We voelen dat het project gedragen wordt door een grote groep mensen en dat geeft ons veel vertrouwen voor de komende jaren.157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page