top of page

Moestuin in volgende fase

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2023

Vorig jaar is onze enthousiaste vrijwilliger Marieke gestart met de no-dig moestuin. Ze had al de nodige ervaring opgedaan in het buitenland en paste perfect in onze plannen om voorzichtig te starten met een moestuin, terwijl er nog niet zoveel budget voor was. Een dag per week werd twee dagen en ook in het weekend moest Marieke regelmatig naar de tuin om water te geven, vanwege de enorme droogte. Ze deed wat ze kon en we hielpen met z’n allen mee om er wat moois van te maken, maar uiteindelijk was het niet meer te combineren met haar andere werk.

Het eerste oogstseizoen liep daarom op een andere manier af dan we gehoopt hadden, maar er was wel wat neergezet: een no-dig moestuin, met omheining, gereedschap en een heel mooi hekje (met dank aan Johan ;-) en een aantal enthousiaste oogstgenoten, die heel gezellig wekelijks met hun mandjes en tasjes groente kwamen oogsten. Ook de deelnemer aan de werkervaringsplekken konden regelmatig wat mee naar huis nemen, er was oogst in overvloed.

We vinden het een hele prestatie waar we Marieke dankbaar voor zijn! We zullen haar komend seizoen hopelijk regelmatig zien, maar dan als oogstgenoot. En ze gaat de opgedane kennis en ervaring overdragen aan de opvolger.

Want:

Tijdens de winterperiode zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe tuinder en na verschillende gesprekken met kandidaten zijn we uitgekomen bij een tuindersduo: Charlotte Emig en Ruben Mombarg. Zij gaan samen de tuin overnemen. We stellen ze graag aan je voor.




Allereerst Ruben Mombarg. Hij is met 24 jaar een van jongste leden van ons team, maar hij heeft al veel ervaring op het gebied van gemeenschapstuinen. Ruben heeft, via zijn opleiding biologische landbouw aan de Universiteit in Wageningen, bij zowel lopende projecten als projecten in de opstartfase gewerkt en kan die ervaring mooi toepassen bij de Waalgaard. Hij gelooft in een regeneratieve aanpak met zo min mogelijk ‘inputs’ van buitenaf. Oftewel: weinig inkopen bij grote leveranciers en in plaats daarvan zelf opkweken en verzamelen. Ook heeft hij zich gespecialiseerd in solidaire betalingssystemen en gaat hij dit toepassen bij de Waalgaard. Zo kunnen mensen, ongeacht de hoogte van hun inkomen bij de Waalgaard komen oogsten. Rubens enthousiasme is aanstekelijk en we krijgen nog meer zin in het nieuwe seizoen.


Charlotte Emig (26) werkt al enige tijd bij de Waalgaard als vrijwilliger. Goed gemutst en energiek kan ze veel werk verzetten en draagt ze bij aan een gezellige sfeer. Waar Ruben zich vooral focust op de technische en praktische kant van de moestuin, richt Charlotte zich op het sociale gedeelte. Met haar opleiding psychologie heeft ze een goede basis om de mensen uit kwetsbare doelgroepen die bij ons werken te begeleiden. Daarnaast heeft Charlotte een passie voor gedragsverandering t.o.v. duurzaam leven. Ze gelooft dat een zelfoogstmoestuin een goede manier is om bewustzijn te vergroten en mensen dichter bij de natuur te brengen. Ze ziet ernaar uit om van de Waalgaard een ontmoetingsplek te maken en samen met vrijwilligers, deelnemers, oogstgenoten en coöperatieleden stappen te zetten naar een groenere toekomst.


Door deze uitbreiding van het team verwachten we een mooie basis te hebben voor de volgende fase van de moestuin. Vorig jaar was experimenteel, nu gaan we voor de 'echie'. Er is ruimte voor 70 oogstgenoten en er komen vele heerlijke soorten groenten, waardoor de oogstgenoten wekelijks tussen de 4 en 5 soorten verschillende groenten en aardappelen kunnen oogsten. Samen met de oogst uit de voedselbosgaard verwachten we veel gevulde mandjes te zien dit jaar!





128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page