top of page

Organische stof zorgt voor watervoorraad in de grond

De Waalgaard 25 mei 2020

Het is droog – nog steeds. Afgelopen zondag hebben we een broesje gehad, misschien 4 of 5 mm, maar met de zonnige dagen die daarop volgden, was het allemaal weer weg. De bomen staan er mooi en gezond bij, het droge weer heeft ook voordelen, namelijk dat er bijna niet gespoten hoeft te worden tegen schurft. Vanwege het kleine beetje water dat is gevallen, moest de spuit weer uitrukken. Het was ‘nog maar’ de derde keer dit seizoen.

Schurft is een grote vijand in de fruitteelt, zelfs de biologische teler heeft hier geen goed antwoord op. Die moet bij ongunstige weersomstandigheden om de vijf dagen de boomgaard in met z’n spuitwagen. Onze voorlichtiger had het al gezegd: biologisch betekent meestal vaker spuiten dan gangbaar. Wel met andere, ‘biologische’ middelen, maar ook daar kunnen we lang niet altijd achter staan.

We waren van plan om de boomgaard in vijf jaar om te bouwen naar een permacultuur systeem, ik begin er voor te pleiten om dit sneller te gaan doen. Daar zullen we ons in de komende maanden goed in moeten verdiepen en mee bezig houden, want het telen van fruit in een monocultuur ligt ons niet zo best.

Frank is inmiddels uit de quarantaine, hij heeft een paar moeilijke weken achter de rug met een zieke vrouw thuis en twee jonge kinderen die niet naar school of de opvang kunnen. Gelukkig kon hij af en toe ontsnappen met z’n jongens, naar de boomgaard, om daar wat werk te verzetten en even de zinnen te verzetten. Hij heeft zich bezig gehouden met de soortendiversiteit in de boomgaard en het ontwerp voor het voedselbos op landgoed Grootstal. De vrijwilligers hebben we een weekje vrij gegund.

Met de werkervaringsplekken gaan we weer voorzichtig opstarten en de komende week komen er twee nieuwe mensen kennismaken. De afgelopen twee weken mocht ik de ‘baas’ van ons team zijn en ik vond het erg leuk om de dag te starten met een rondje waar iedereen mee bezig is. Maarten heeft wat verteld over het ontwerp waar hij aan meewerkt met Frank, Vera over haar interesse voor de kruidentuin en Joris over de marketing, waar hij een bijdrage aan levert. Iedereen ging lekker aan de slag en als teamleider is het leuk om bij allen even te kijken hoe het werk vordert, om tips te geven en/of samen problemen op te lossen. Goed om te ervaren dat ik dit leuk vind, stel dat Frank een keer uitvalt, dan kan ik inspringen.

Op de achtergrond werken we aan een brochure voor nieuwe coöperatie-leden en de website komt er snel achteraan. Ook de administratiestroom is nog niet gestopt: de papieren vliegen me om de oren. Ik verlang naar het moment dat we dat allemaal rond hebben, alhoewel we dit met elkaar met een positieve energie aanpakken, het kost gewoon veel tijd.

We hebben vorige week besloten om de fertigatie in de boomgaard helemaal af te maken, er ontbraken nog 9 rijen. Voor nieuwe aanplant onmisbaar, ik zie dat nu al voor het derde achtereenvolgende jaar er zoveel droogte is. We zullen deze droogteperiodes moeten zien door te komen in de startjaren van de nieuwe aanplant. Bij Wouter van Eck in voedselbos Ketelbroek zorgt het systeem inmiddels voor zichzelf, dat is ons ultieme doel. Veel watervasthoudend vermogen opbouwen in de grond, door organisch materiaal toe te voegen aan de bodem.

Eén procent toename van organische massa in de bodem zorgt voor een wateropslag van 170.000 liter per hectare. Heel belangrijk voor de komende jaren.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page