top of page

Fuchsia plant van de week?

Een bijdrage van gastschrijver Paulien Kruiper - diëtist en vrijwilliger op de Waalgaard.


Wat hebben de mispel, de duindoorn, de grote klis, de moerasandoorn en de fuchsia met elkaar gemeen? Deze planten hebben allemaal een plekje in Waalgaard én zijn aan bod geweest als Plant van de Week! Binnen Waalgaard zijn we namelijk niet alleen bezig met het ontwikkelen van een voedselbos, we willen ook de kennis hierover bij zoveel mogelijk mensen te vergroten. Een van de manieren om dat te doen is met de Plant van de Week, een project dat ik - Paulien Kruiper - onder mijn hoede heb.


Iedere week brengen we een nieuwe plant voor het voetlicht. Het team van medewerkers dat op woensdag aanwezig is bij de kennisdeelmiddag, komt vaak met suggesties voor de plant van de week. Soms simpelweg omdat de naam van een plant zo leuk is. Wie heeft er tenslotte al eens gehoord van de sneeuwklokjesboom of de pawpaw? Of omdat ze meer willen weten over een bekende plant of boom die blijkbaar ook goed past in het voedselbos.


Met mijn achtergrond als diëtist heb ik grote interesse in welke planten en bomen er staan in Waalgaard, wat je ervan kunt eten en wat dat voor je doet. Dus toen Joke me vroeg of ik de Plant van de Week op me wilde nemen, nam ik dat met beide handen aan. In eerste instantie schreef ik er zelf een aantal en waren ook Joke en Heleen hier actief mee. Ik heb de vorm gestandaardiseerd zodat alle planten van de week dezelfde opzet en lay-out hebben. Gaandeweg komen er meer schrijvers bij. Rudy bijvoorbeeld, die het liefst alles wil weten over alle planten en haar energie hier lekker in kwijt kan! En ook Jonja is een enthousiaste schrijver die graag wat winteruurtjes doorbrengt met lezen en schrijven over voedselbosplanten.


We schrijven over de herkomst, de kenmerken, wat voor plek de plant heeft in het voedselbos, wat er eetbaar is aan de plant en hoe je dat vervolgens kunt gebruiken in de keuken. We zoeken de informatie op in boeken en natuurlijk ook op internet voor bijvoorbeeld recepten, die we waar mogelijk zelf uitproberen. Zelf geef ik mijn bijdragen voor Plant van de Week graag een persoonlijke touch. Met eigen foto’s, liefst uit Waalgaard, of ik kies bewust voor een bepaalde plant om uit te werken omdat ik er iets mee heb. Zo zag ik ooit in het voorjaar een prachtige witte waas van bloeiende krentenbomen op de Veluwe, zocht op wat dit was en vergeet het sindsdien niet meer. Dit probeer ik dan over te brengen op de lezer.


Van Joke hoor ik dat er steeds meer mensen vragen naar die Plant van de Week. ‘Wat is dat toch, die Plant van de Week, en mag ik het ook ontvangen?’ En laat dat nou precies de bedoeling zijn! Ik vind het prachtig dat wij plezier beleven aan het schrijven over de planten én dat er steeds meer mensen komen die plezier beleven aan het leren over deze planten. Want hoe meer er bekend wordt over hoe mooi, lekker en (bio)divers voedselbossen zijn,

hoe beter het is ten slotte!163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page