top of page

Een zeehond in de boomgaard

We hebben twee heftige weken achter de rug. Frank was met vakantie, de boomgaard en het team aan mijn zorgen toevertrouwd. Met veel plezier begon ik aan de eerste week. Er waren meteen een aantal mensen die gehoor gaven aan de oproep om te komen helpen. Met ons vaste ploegje en een groep vrijwilligers gingen we verder met het dunnen. Dat ging steeds beter en sneller. Door een aantal handige tips van Willie konden we veel handelingen skippen en ging het nog weer sneller. We zijn inmiddels bijna op de helft van de boomgaard, de belangrijkste helft voor de oogst.

Aan het begin van de tweede week kwam ik erachter dat de bomen te droog stonden. Wat wij dus niet wisten, dat is dat je zelfs bomen van 20 jaar oud, dagelijks moet druppelen om tot een optimale maat peren te komen. De regen die in de afgelopen periode gevallen was, bleek helemaal niet genoeg te zijn. Wat een nare verrassing. Vooral toen bleek dat er een lek in het systeem zat. Op 1,5 meter diep.

Het heeft al met al bijna een week gekost om het systeem weer aan de praat te krijgen. En een flinke dosis stress. Met de onmisbare hulp van Willie is het gelukt. Wat hebben we toch een mazzel met zo’n buurman!

Door onze ongewone keuzes in het afgelopen seizoen, staat de boomgaard er anders bij dan wat gangbaar is. Onze voorlichter zei vanaf het begin al dat de peren kleiner zouden blijven, omdat we niet kunstmatig bemesten. We hebben wat vorst- en hagelschade gehad en niet gespoten tegen rupsen. Daardoor zijn er mogelijk ook wat meer vogels die af en toe proeven of de peren al rijp zijn… biodiversiteit dienen vraagt offers die we graag brengen. Echter: de reguliere handel is niet erg gecharmeerd van onze lekkere peertjes. Die willen grote, dikke, vruchten van allemaal dezelfde maat en vorm. Da’s makkelijk in het supermarktschap. Omdat we niet aan deze schoonheidsidealen kunnen voldoen, hebben we besloten om dit jaar al te beginnen met het zelfoogsten. Daarom: houdt onze berichten in de gaten, vanaf begin september kan je bij ons komen oogsten.

Ondanks deze onverwachte drukte is het toch gelukt om een subsidie-aanvraag de deur uit te doen. De regeling ‘Samen voor biodiversiteit’ leek ons op het lijf geschreven en daarom hebben we een beroep gedaan op het innovatiefonds. Als onze aanvraag gehonoreerd wordt, komt er budget vrij voor een versnelde omvorming naar een voedselbosboomgaard, financiële ruimte voor advies en voorlichting, die we kunnen delen met anderen. En als kers op de taart: een mooi bord langs de weg waar we de ontwikkelingen in de biodiversiteit op bij kunnen houden. Half september horen we meer.

Tot slot voor de leuk: deze week zijn we met een beauty contest gestart. We zijn op zoek naar het meest maffe peertje. Nu al zijn er drie kandidaten genomineerd: de Zeehond, YinYang en de Tevreden pijroker. Hoe divers wil je het hebben ;-).

Wil je meestemmen, kijk dan op onze facebookpagina.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page