De afgelopen maand is er ondanks het onaantrekkelijke weer toch weer veel werk verzet in de Waalgaard.
Een grote klus was het zagen van de toppen van de perenbomen, de klus is bijna geklaard. We halen ze eraf om het onszelf gemakkelijk te maken: de peren die hoog in de boom groeien zijn moeilijker te dunnen en te oogsten. Nu even doorbijten, dat gaat ons in de komende twee jaar tijdwinst opleveren. De afgezaagde toppen sjouwen we naar de uiteinden van de paden. Er liggen nu enorme stapels takkenbossen, die een dezer dagen versnipperd zullen worden. De houtsnippers kunnen we gebruiken als mulch bij de nieuwe aanplant. Zo houden we het materiaal op het perceel en is het nog van waarde.
Het snoeien van de gesteltakken van de perenbomen loopt nog steeds achter op de planning, maar inmiddels hebben we geleerd dat het ook nog later in het seizoen kan. Dat is niet ideaal, de kans op beschadiging van bloesem en vruchtbeginsel is dan veel groter, maar we kunnen in ieder geval gestaag door en met behulp van vrijwilligers komen we een heel eind. Om het plannen van de vrijwilligersinzet wat te vereenvoudigen, hebben we een online-agenda gemaakt. Daar kunnen mensen die willen komen helpen, zich aanmelden. Zo blijven we corona-proof werken.
Ondertussen is er een begin gemaakt met de kwekerij. Het ligt in onze bedoeling om plantgoed te kweken ten behoeve van andere voedselbosprojecten. Daarom hebben we een cursus enten georganiseerd op landgoed Grootstal. Met een groepje collega’s en vrijwillgers hebben we geleerd hoe dat in z’n werk gaat. Er zijn nu zo’n 350 fruitbomen geënt en we zijn benieuwd wat ons dit gaat brengen.
Er wordt ondertussen ontworpen aan een mooi bord voor bij de hekken, de planten voor de kruidlaag zijn besteld en het zaaigoed ligt te wachten tot het de grond en de potjes in kan. Het team van vaste en flexibele medewerkers/vrijwilligers groeit langzaam maar zeker en ook het aantal oogstdeelnemers zit in de lift. Het is bemoedigend dat mensen nu al lid willen worden, ook al is er nog niet zo heel veel te oogsten komend seizoen. Voor het oogsttegoed kan men ook sap of cider krijgen, dus voor het besteedde geld komt altijd wat terug.
We verlangen naar zonnig en droog weer met iets aangenamere temperaturen. Ondertussen zijn we trots op ons team, het is een taai stel doorzetters die wekelijks een aantal dagen de schouders eronder zetten!
Comments